– Vi lager vår egen kalkmaling og leter oss frem til forskjellige nyanser. Da får du tilgang til helt unike farger!

Man kan gjøre mye rart med vegger, men med kalkmaling kan man ta den helt ut! Villstryking, altså ujevne strøk, er det som skaper en grovere og røffere effekt enn vanlig veggmaling. Inntrykket man står igjen med er at rommet oppleves som tredimensjonalt. 

– Kalkmaling skiller seg veldig ut, spesielt fordi den er så åpen og porøs. Den er også mineralsk, noe som gjør at brente farger eller jordfarger gir aller best resultat. Den funker best i stuen, gangen eller på soverommet. Våtrom og kjøkken skal man helst unngå, sier Birger Ekse, som har mange års erfaring med maling.

Kalkmaling har blitt flittig brukt som fondvegg, men nå ser det ut som at flere satser på kalkmaling på alle flater i rommet. Hos Jernia Drøbak kan man kjøpe med seg prøvebokser med maling hjem, for det kan være vanskelig å velge kun ut i fra fargeprøver i butikken. Lys og struktur er med på å avgjøre sluttresulatet sammen med underlaget. 

–  Husk at kalkmaling ikke fungerer like godt på strie eller vinyltapet. På alle andre overflater vil ett døgn med fargeprøve på veggen vise om det er en god match. Et godt tips er å bruke en billigere pensel og klippe av halvparten av busten. Da får du enda mer struktur på malingen. Hvis ikke kan man like så godt bare male veggen pen i vanlig blokker slik man er vant til, ler Ekse.